keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Mediailmiö

Stereotyyppiset sukupuoliroolit sarjakuvissa

Aloitimme esityksemme pyytämällä yleisöä, tässä tapauksessa kanssaopiskelijoita, jokaista nimeämään yhden sarjakuvasankarin. Kymmenen hengen ryhmästä jokainen mainitsi yhden. Merkittävää tässä oli, että jokaisella oli mahdollisuus nimetä, mutta joukossa oli vain yksi nainen.

Tämä onkin mielenkiintoinen seikka sarjakuvissa, joka tuli vahvasti esille tutkiessamme aihetta tarkemmin. Malliesimerkki sankarista on Teräsmies, joka on miehekäs, vahva ja voimakas. Teräsmiehen taisteluparina toimii Lois Lane, joka taas on kaikkea muuta. Lois Lane on kaunis ja naisellinen ja kuten asiaan kuuluu Teräsmies saa pelastaa Loisia tuon tuosta.

Sankarit ovat yleensä joko erittäin vahvoja ja ratkaisevat kamppailut loppujen lopuksi ylivertaisilla voimillaan, mutta joissakin tapauksissa haastaja onkin vahvempi. Sankarit kuitenkin ratkaisevat tilanteet edukseen näissä tapauksissa nokkeluudellaan.

Naissankarit ovat usein nokkelia ja mikäli he omaavat superkykyjä ovat he myöskin erittäin naisellisia. He pukeutuvat erittäin vähäpukeisesti ja he ovat erittäin muodokkaita. Toisin kuin miehet naisten ei tarvitse pelastaa miehiä. He päinvastoin taistelevat miesten rinnalla ja ovat ehkä enemmän miesten apureita.

Voisi siis sanoa, että sukupuoliroolit sarjakuvissa on hyvin stereotyyppiset. Naisten rooli on melko sekstistinen sarjakuvissa ja tätä on hyvä korostaa opetuksessa, että sarjakuvat eivät välttämättä annan kaikkein realistisinta kuvaa rooleista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti